Czy opłaca się inwestować w destylatory miedziane?
Rodzaj materiału, z jakiego zrobiony jest destylator, będzie istotny nawet przy produkcji alkoholu na małą skalę. Jego wybór ma wpływ przede wszystkim na smak oraz zapach gotowych trunków, jeśli więc zależy nam na wysokiej jakości, warto rozważyć zakup destylatora miedzianego.
Z jakich materiałów powstają destylatory?
Na szklanej aparaturze można wyprodukować bardzo dobry alkohol, tyle że szkło jest materiałem mocno problematycznym, ponieważ łatwo je potłuc, a profesjonalna aparatura do destylacji potrafi kosztować naprawdę sporo. Znacznie tańszą i dużo mniej kłopotliwą alternatywą będzie sprzęt ze stali nierdzewnej, ale i stal ma swoje wady – wytwarzane na stali destylaty bardzo często mają nieprzyjemny, metaliczny posmak. Na plus można zaliczyć jednak prostą obsługę oraz szybką naprawę albo rozbudowę w razie potrzeby.
Kolejnym, znanym od dawna rozwiązaniem, są destylatory miedziane, powszechnie spotykane w renomowanych destylarniach, i nie bez powodu – miedź to materiał szlachetny, który nadaje alkoholom głęboki, przyjemny smak, ponadto usuwa z destylatów szkodliwe związki chemiczne, np. siarkę. Destylatory miedziane, które zamówić można m.in. na dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, nie korodują i wbrew powszechnym opiniom wcale nie wymagają skomplikowanych zabiegów konserwacyjnych, sprawdzą się więc nie tylko w wielkich zakładach produkcyjnych.
Jak działają destylatory miedziane?
Destylacja to proces, podczas którego alkohol oddziela się od mieszaniny tworzącej nastaw – jest to możliwe, ponieważ składniki nastawu mają różne temperatury wrzenia. Na destylatorach miedzianych produkuje się zarówno czysty spirytus, jak i alkohole smakowe, zależy to od typu sprzętu, choć są także aparatury uniwersalne, z podwójnym systemem odbioru. Kolumna rektyfikacyjna, jak dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54, służy do robienia spirytusu 96 proc., z kolei pot-stille to destylatory przeznaczone do alkoholi smakowych.
Jedną z różnic pomiędzy nimi jest wysokość sprzętu – kolumny rektyfikacyjne mają przynajmniej 100 cm, podczas gdy pot-stille mogą być niskie, zwłaszcza gdy używa się ich wyłącznie do trunków smakowych. Droższe kolumny rektyfikacyjne posiadają ponadto dwa systemy pozyskiwania destylatu, np. LM+OVM lub LM+OLM. Więcej o działaniu tego typu sprzętu na: dobrydestylator.pl.
Jak dbać o destylator z miedzi?
Miedzianą aparaturę do destylacji powinno się przepłukać po każdym zastosowaniu, a co kilka destylacji zalecane jest dokładniejsze czyszczenie. Do otłuszczenia miedzi używa się mieszanki wody z sodą oczyszczoną, do wytrawienia najlepszy będzie roztwór z kwaskiem cytrynowym i ewentualnie dodatkiem wody utlenionej. Po zakończeniu czyszczenia destylator wystarczy wypłukać w czystej wodzie.