Szczupak w galarecie- przepis na pyszne i zdrowe danie

Szczupak to jedna z najchętniej wykorzystywanych w kuchni ryb. Świetnie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jako alternatywa dla karpia, jak i na codzienny obiad. Szczupak jest rybą bogatą w cenne minerały i składniki odżywcze, dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej. Jednym z przepisów, które zdecydowanie warto wypróbować jest szczupak w galarecie.

Szczupak w galarecie- niezbędne składniki

Do przygotowania tego dania niezbędne są następujące składniki:

  • szczupak w całości (około 1-1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko surowe
  • 1 jajko ugotowane na tardo
  • 4 łyżki tartej bułki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • odrobina cukru
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżeczki dobrej jakości żelatyny
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku.

Szczupak w galarecie- jak przyrządzić?

Pierwszym krokiem do tego, aby przygotować tę wyjątkową potrawę, jaką jest szczupak w galarecie jest odpowiednie sprawienie ryby. Usunąć z niego wnętrzności. Nie ma potrzeby odcinania łba, trzeba jedynie usunąć z niego oczy oraz skrzela. Szczupaka dokładnie oskrobać, a następnie umyć i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Z wnętrza bardzo ostrożnie wykroić całe mięso, w taki sposób, aby nie uszkodzić skóry. Mięso ryby oczyścić dokładnie ze wszystkich ości, a następnie zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to można w tym celu użyć blendera ręcznego. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Marchewkę oraz pietruszkę opłukać oraz obrać. Z cebuli zdjąć skórkę. Wrzucić do garnka i zagotować wszystko razem wraz z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotowanie wywaru powinno zająć około 20 minut. Będzie gotowy, gdy warzywa odpowiednio zmiękną. Odcedzić wywar, aby usunąć z niego przyprawy oraz warzywa.


W międzyczasie do zmielonej wcześniej ryby dodać drobno posiekaną i  umytą natkę pietruszki, a także jedno surowe żółtko oraz cztery łyżki bułki tartej. Tak przygotowany farsz doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. W osobnej, czystej i suchej misce ubić na sztywną pianę z białka z jednego jajka. Gdy będzie już odpowiednio sztywna to przełożyć ją delikatnie do farszu. 

Do sprawionej i wypatroszonej ryby włożyć delikatnie cały farsz, tak aby jej nie uszkodzić. Następnie zszyć rybę bawełnianą nicią  taki sposób, aby farsz nie mógł z niej wypłynąć. Włożyć nafaszerowanego szczupaka do wywaru i gotować całość przez około godzinę. Bardzo ważne jest to, aby palnik ustawiony był na bardzo małą moc. Wywar powinien jedynie delikatnie „mrugać”, ale nie wolno dopuścić do tego, by zbyt mocno się zagotował.

Po upływie godziny wyjąć rybę i dokładnie ją ostudzić. Delikatnie pokroić w większe plastry i rozłożyć równomiernie na głębszym półmisku. Następnie pokroić wyjętą z wywaru marchewką oraz pietruszkę i plastry warzyw rozłożyć wokół ryby. Cytrynę oraz gotowane jajko pokroić w plastry i również umieścić je na półmisku. Żelatynę rozpuścić w wywarze i zalać półmisek. Tak przygotowany szczupak w galarecie musi zostać odpowiednio schłodzony, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po kilku godzinach w lodówce danie jest gotowe do podania na stół.

Smacznego!